نظر شما

دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیریت در وب سایت منتشر خواهد شد

سرویس: اخبار کوتاه کد خبر: 10232 ۰۴:۰۸ - ۱۴۰۳/۰۴/۲۰

یادداشت؛

آئین‌های عزاداری محرم با قدمت ۶۰۰ ساله در اردبیل

فعال رسانه ای اردبیل به تبیین فرهنگ عزاداری ایام محرم در اردبیل پرداخت و نوشت:در قلمرو ادبیات عاشورایی، اردبیل دارای سهمی بزرگ و پربرکت است. اگر ادبیات در نقاط مختلفی از این کشور مشخصات مخصوص به خود دارد ویژگی اصلی ادبیات اردبیل؛ ادبیات عاشورایی است.

آئین‌های عزاداری محرم با قدمت ۶۰۰ ساله در اردبیل

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی«ابصارخبر»، مرتضی قبادی  فعال رسانه ای اردبیل به فرهنگ عزاداری اردبیل اشاره کرد و نوشت: عزاداری اردبیل از قدیم الایام از جایگاه ممتازی برخوردار بوده و مردم دارالارشاد از دیرباز ارادتی خالصانه به سرور و سالار شهید امام حسین (ع) و یاران باوفای او دارند.

 مراسم سوگواری ایام محرم همه ساله در اردبیل با شور خاصی برگزار می‌شود بعد از مراسم طشت گذاری که از روز ۲۷ ذی الحجه به مدت سه روز برگزار می‌شود، از اول محرم شاهد برگزاری عزاداری سالار شهیدان در بازار تاریخی و گوشه و کنار شهر می‌شویم.

 

آئین های عزاداری محرم با ۶۰۰ سال قدمت در اردبیل

 شبکه بندی شهر اردبیل به شش محله اصلی شامل محلات سرچشمه، عالی قاپو، گازران، پیرعبدالملک، اوچدکان و طوی که هر کدام دارای ده‌ها شعبه از محلات کوچکتر هستند با تعیین دقیق زمانبندی عزاداری‌های این محلات از جمله برنامه‌های طراحی شده در قرون گذشته است که تاکنون همچنان پایدار است.

 هر کدام از محلات ششگانه پرچم قدیمی مخصوص به خود دارند، این پرچم‌ها عموماً به شکل سه ضلعی قائمند و در جنس‌های متفاوت مانند ترمه و مخمل بوده و دارای نقش و نگار خاص و منحصر به فردند. از مهم‌ترین آن‌ها بیرق محله گازران است که با خطوط عالی نوشته و زردوزی شده است.

 بعد از پایان عزاداری محلات ششگانه در سطح شهر در شب تاسوعا هیئت‌ها و دسته جات عزاداری در مساجد محلات همسایه تا پاسی از شب عزاداری کرده به طوری که در این شب عزاداری اهالی تا پخش اذان صبح ادامه پیدا می‌کند و از ظهر تاسوعا آئین شمع گردانی توسط عزاداران و سوگواران سیدالشهدا (ع) آغاز می‌شود و شرکت کنندگان با تهیه شمع به تعداد ۴۱ عدد در ۴۱ مسجد شهر اردبیل به نیت برپا بودن ۴۱ خیمه امام حسین (ع) در کربلا روشن می‌کنند و با این حرکت خود عشق و ارادت خود را به ساحت سیدالشهدا و باب الحوائج حضرت عباس (ع) نشان می‌دهند.

 

برپایی آئین سنتی شبیه خوانی روز عاشورا در اردبیل  

 همزمان با عاشورای حسینی، گروه‌های کثیری از عاشقان اهل بیت (ع) در نقاط مختلف شهر اردبیل با برپایی آیین‌های شبیه خوانی، قیام خونبار دشت کربلا را برای عزاداران ترسیم می‌کنند. آیین‌های سنتی شبیه خوانی روز عاشورا در اردبیل در میادین و یا مقابل مساجد در سه نوبت سپیده دم، ظهر و شامگاه عاشورا با شکوهی خاص اجرا می‌شود.

 مردم با شرکت در این آئین‌ها عاشورای حسینی را زنده نگه می‌دارند و گروه‌های عزادار در گذر از خیابان‌ها از سوی بانیان تکیه‌های بزرگ و خانواده‌های شهدا با چای و شربت نذری پذیرایی می‌شوند؛ پوشیدن رخت سیاه به ویژه کودکان نذری است که همچنان در میان مردم رواج دارد.

وی افزود: در قلمرو ادبیات عاشورایی، اردبیل دارای سهمی بزرگ و پربرکت است. اگر ادبیات در نقاط مختلفی از این کشور مشخصات مخصوص به خود دارد ویژگی اصلی ادبیات اردبیل؛ ادبیات عاشورایی است.

 

تجمع حسینیان اردبیل در تاسوعا و عاشورا

به همت نهاد‌های فرهنگی مذهبی استان از جمله صدا و سیما، تبلیغات اسلامی، فرهنگ و ارشاد، نیروی انتظامی، شهرداری و با هماهنگی‌های صورت گرفته با رؤسا و هیئت امنای محلات ششگانه، مراسم عصر تاسوعا و عاشورا به صورت یکپارچه و منسجم در میدان عالی قاپوی اردبیل برگزار می‌شود که در این مراسم مداحان و نوحه خوانان محلات به ترتیب به نوحه خوانی و مرثیه سرایی می‌پردازند.

 قبادی افزود: شب عاشورا مراسم تعزیه و شام غریبان در مساجد محلات در سراسر استان برپا می‌شود و صبح عاشورا عزادران حسینی در تکایا و مساجد زیارت عاشورا قرائت می‌کنند.

در روز‌های ۱۱ الی ۱۳ محرم، مراسم عزاداری ادامه دارد به طوری که در روز ۱۲ محرم از صبح تا ظهر تعزیه داری و مراسم دفن نمادین شهدای کربلا توسط عزاداران مسجد اعظم اردبیل در محلات ششگانه اجرا می‌شود و عزاداری تا اربعین حسینی در اکثر مساجد و منازل اردبیل ادامه می‌یابد.

 عشق مردم این منطقه به حسین (ع) به آن اندازه است که در طول تاریخ این شهر و منطقه به شهر حسینی معروف گشته و بسیاری از دوستداران حسینی از دور و نزدیک و حتی از کشور‌های همسایه برای شرکت در این عزاداری‌ها به شهر اردبیل مسافرت کرده و در آئین های عزاداری ماه محرم دارالارشاد اردبیل شرکت می کنند.

 

انتهای خبر/ ج