پربازدیدترین ها

کد خبر: 3165 ۱۲:۴۹ - ۱۳۹۵/۰۷/۱۸

به همت مرکز پژوهش های فرهنگی آذربایجان؛

همایش آشنایی با آئین های عزاداری ماه محرم در دانشگاه محقق برگزار شد

نخستین همایش آشنایی با آئین های عزاداری ماه محرم در آذربایجان به همت مرکز پژوهش های فرهنگی آذربایجان در دانشگاه محقق اردبیلی در این دانشگاه برگزار کرد.

همایش آشنایی با آئین های عزاداری ماه محرم در دانشگاه محقق برگزار شد

به گزارش خبرنگار ابصارخبر، نخستین همایش آشنایی با آئین های عزاداری ماه محرم در آذربایجان به همت مرکز پژوهش های فرهنگی آذربایجان در دانشگاه محقق اردبیلی و با همکاری معاونت فرهنگی و دانشجویی و گروه تاریخ در این دانشگاه برگزار کرد.

حبیب ابراهیم پور رئیس دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه محقق اردبیلی نخستین همایش آشنایی با آئین های عزاداری ماه محرم در آذربایجانبا اشاره به فعالیت های انجمن های علمی دانشکده گفت: با نگاه به مسائل مذهبی و عاشورا باید در دو طبقه انجام شود، ادامه داد: نگاه رفتاری و نگاه معرفتی این دو طبقه هستند که نگاه رفتاری نشات گرفته از رفتار ما و مربوط به دین ورزی و دین داری است اما نگاه معرفتی به عاشورا، عاشورایی بودن و عاشورایی ماندن است.

ابراهیم پور با اشاره به اینکه عاشورا تماما درس و آموزه است، تصریح کرد: انتظار از دانشگاهیان این است که نگاه معرفتی به عاشورا داشته باشند و این نگاه نباید محدود به 10 روز باشد بلکه باید در تمام سال این نگاه ساری و جاری باشد.

سجاد حسینی معاون پژوهشی و تحصیلات تکمیلی دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه محقق اردبیلی گفت: محرم و آئین های آن ثروت گران سنگی است که در قالب میراث فرهنگی حفظ شده است.

 

وی با اشاره به سنت های سوگواری ماه محرم در مناطق آذربایجان افزود: طشت گذاری یکی از سنت های سوگواری است که با طشت گذاری، عزاداری در منطقه شروع می شود.

حسینی با بیان اینکه مراسم تعزیه و شبیه خوانی هم یکی دیگر از سنت های عزاداری است، ادامه داد: این مراسم در اغلب مناطق آذربایجان، سنت شاخسی در غرب آذربایجان، دستاربندی، شمع سوزی، زیارت قبور، علم گردانی، سینه زنی و زنجیرزنی از دیگر سنت های سوگواری آذربایجان در ماه محرم است.

وی افزود: در اغلب مناطق آذربایجان از اول محرم تا روز تاسوعا، معمولا شب ها به عزاداری می پردازند و این در حالی است که در شرق آذربایجان در محل مساجد و اماکن مسقف و در غرب آذربایجان در فضای باز به عزاداری می پردازند.

 

 مسروره مختاری عضو هیات علمی دانشگاه محقق اردبیلی گفت: مرثیه­ سرایی در تاریخ آذربایجان از قدمتی بسیار برخوردار است و حماسۀ حسینی، بخش قابل توجهی از ادبیات سنتی آذری­ها را به خود اختصاص داده ­است.

وی با بیان اینکه شهر اردبیل، محل استقرار و حکومت صفویان و پایتخت تشیع بوده است، اظهار کرد: مردم اردبیل از دیرباز پیرو دین اسلام و مذهب شیعۀ اثنی عشری هستند.

مختاری تصریح کرد: مطالعه در تاریخ نشان می ­دهد که قوم آذری در ایران از متعصب ترین پیروان مذهب تشیع به شمار می‌روند و مرثیه ­سرایی و تعزیه ­خوانی در تاریخ آذربایجان از قدمتی بسیار برخوردار است.

 

مهدی میرزارسولزاده کارشناس مرکز پژوهش های فرهنگی آذربایجان گفت: در زمان قدیم اردبیل شش محله داشت که سه محله آنها نعمتی و سه محله هم حیدری بودند که هر کدام به صورت منظم به عزاداری می پردازند.

وی با بیان اینکه مهم ترین این محلات هر کدام شاخه های خود را دارند، افزود: محلات حیدری از طوی(تابار)، اوچدکان و پیر عبدالملک و محلات نعمتی نیز از محلات گازران، سرچشمه و عالی قاپو تشکیل می شوند.

میرزارسولزاده با اشاره به اینکه محلات شهر به عنوان زیر شاخه این شش محله طبقه بندی شده و هر کدام دسته عزاداری مشخص و مجزا دارند، اضافه کرد: به جز روز اول و نهم محرم و یک روز جمعه که ما بین این 10 روز قرار دارد، هر روز دسته یکی از محلات ششگانه و شعبه هایش به بازار سنتی آمده و عزاداری می کنند.